Otvoreno renovirano odeljenje pulmologije Instituta za majku i dete renovirano sredstvima SAD

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil prisustvovao je svečanom otvaranju renoviranog Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu. (BETA/Milan Obradović)

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” otvoreno je renovirano Odeljenje za pulmologiju, u koje je uloženo milion dolara.

Kompletna zamena svih infrastrukturno elemenata na tom odeljenju, od razvoda medicinskih gasova, struje, vodovodne i kanalizacione mreže uradjena je sredstvima Evropske komande SAD, ambasade i vojne kancelerije u Beogradu, rečeno je prilikom otvaranja.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil na otvaranju renoviranog Odeljenja za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu. (Foto: BETA/Milan Obradović)

Otvaranju su prisustvovali lekari tog instituta i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, koji su naglasili značaj rada te klinike za lečenje najmladjih.

“Ono što je značajno za uspeh naše saradnje, i na odelenju pulmologije je izvanredno osoblje koje ovde radi, koje je posvećeno poslu”, rekao je Hil.

Naveo je da sredstva dolaze iz Evropske komande američke vojske a da je doprinos dalo i odelenje američke ambasade za vojnu saradnju u Beogradu.

“Ovde će dolaziti mali pacijenti sa roditeljima i od danas mogu da očekuju da imaju najbolje moguće uslove za negu i lečenje koje mogu dobiti”, rekao je Hil.

Renovirano Odeljenje za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu (Foto: BETA/Milan Obradović)

Kratko se osvrnuo i na dosadašnju i buduću saradnju SAD i tog instituta. “Sada nije trenutak da pričamo o širenju naše dalje saradnje jer je ovde fokus na deci… ali je važno reći da su pred nama, kao i iza nas, godine saradnje i da će biti i vremena i mesta gde će se ona dalje širiti i unapredjivati”, rekao je ambsador SAD.

Zamenik direktora tog instituta Vladislav Vukomanović je kazao da je urađena “temeljna rekonstrukcija” odelenja za pulmologiju, te istakao da je time napravljen veliki pomak, “ne samo u prostornom nego i u kvalitativnom smislu” za boravak i lečenje dece.

Kazao je da je institut osnovan 1950. i da je još tada, postojala saradnja i sa institucijama SAD.

“Ovo je početak i najava rekonstrukcije instituta u celini”, rekao je on, te zahvalio narodu i ambasadi SAD na podršci.

Renovirano Odeljenje za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu (Foto: BETA/Milan Obradović)

Načelnik Odeljenja pulmologije Aleksandr Softić je kazao da je projekat rekonstrukcije realizovan zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu tima koji je predvodio nekadašnji ambasador SAD Entoni Godfri, a potom i sadašnji ambasador Hil.

“Uspeli smo da realizujemo projekat i da uslovi za lečenje budu na svetskom nivou”, kazao je Softić.

Prema njegovim rečima, time se svedoči i o kontinuitetu saradnje tog instituta sa narodom i Vladom SAD.

Kazao je i da je većina lekara sa Instituta, “u više generacija”, školovano u SAD i da postoje i velika lična prijateljstva i saradnja kolega.

Oprema na tom odeljenju je, prema njegovim rečima, zanovljena zahvaljujući sredstvima države Srbije.

Renovirano Odeljenje za pulmologiju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu (Foto: BETA/Milan Obradović)