Orlić: Nastaviću da vodim politiku za koju su glasali gradjani, biću predsednik svih poslanika

Izvor: BETA

Foto naslovna: Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić  (BETA/Miloš Miškov)

Predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u prvom obraćanju posle izbora da će biti predsednik svim poslanicima i da će nastaviti da vodi državnu politiku za koju su gradjani glasali na prethodnim izborima.

Zahvalio se svojoj Srpskoj naprednoj stranci kao i svim saradnicima koji su podržali njegov izbor.

Posebno se obratio poslanicima opozicije i rekao da nisu istinite njihove tvrdnje da izbori nisu bili fer i pošteni te da je dokaz za to što je izveštaj Republičke izborne komisije usvojen jednoglasno.

“Vi znate a nećete da kažete da ste tretman dobili više nego fer i ne možete da nadjete sličan primer da je neko ko okuplja većinu na ovaj način postupio kao mi sad”, rekao je Orlić osvrnuvši se na konsultacije o skupštinskim odborima i radnim telima.

Dodao je da odnos opozicije u današnjoj i jučerašnjoj raspravi nije bio fer i poručio im da će “ako na dobro budu umeli da odgovore dobrim, doći do promena u radu skupštine”.

Odgovorio je i na izjavu da “srce Srbije treba da kuca u skupštini” a ne “sa druge strane parka” u predsedništvu rekavši da “srce Srbije kuca tamo gde narod kaže”.

Narod je, kako je istakao Orlić odabrao politiku rezultata, jaču ekonomiju, veće plate, infrastrukturu, nove kliničke centre.

“To je narod podržao i to je politika koja je obezbedila stvaranje dobre perspektive za našu zemlju, i mi danas imamo više slobode i više demokratije”, rekao je Orlić i dodao da će takvu politiku i on voditi.

Predsednik je proglasio pauzu, a u nastavku je izabrano sedam potpredsednika skupštine.

Izabrani su Sandra Božić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Evira Kovač iz Saveza Vojvodjanskih Madjara, Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, Božidar Delić iz koalicija NADA, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Predsednik skupštine Vladimir Orlić obrazložio je pre glasanja da je dogovoreno da se o potpredsednicima glasa bez rasprave pošto je postignut konsenzus, te da će svi poslanici glasati o svim potpredsednicima.

Za reč se ipak javila poslanica Demokratske stranke  Dragana Rakić koja je rekla da je Zorana Lutovca predložilo 35 poslanika Narodne stranke, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, kako poslovnik i nalaže, a da se oni nisu mešali u to što je većina rešila da doda i sedmog potpredsednika.

Poslanici su se o potpredsednicima izjasnili javnim glasanjem, prozivkom po azbučnom redu.