Nova.rs: Šapić planira smenu direktora 14 javnih preduzeća u Beogradu

Izvor: BETA

Foto naslovna:  (BETA/BEOINFO)  

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić planira da smeni direktore 14 javnih preduzeća u glavnom gradu, a to bi moglo da se desi na sednici Skupštine grada 18. avgusta, naveo je danas portal Nova.rs.

Taj portal navodi da se medju 14 javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća nalaze “Infostan”, “Infostan i Informacione tehnologije”, “Zelenilo”, “Javna rasveta”, “Gradsko saobraćajno”, “Vodovod i kanalizacija”, “Veletržnica”, “Gradski zavod za veštačenje”, “Pijace Beograd”, “Beogradske toplane”, “Urbanistički zavod”, “Putevi Beograd”, “Beograd put” i “Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda”.

Nova.rs piše da su neki od razloga za smenu ti što su direktori preduzeća “Beogradske toplane” i “Vodovod i kanalizacija” odbili da otpišu dug od 150 miliona dinara, odnosno 80 miliona dinara Sportskom centru “11. april” na Novom Beogradu, koji je izgradjen dok je Šapić bio na čelu te opštine i na kome igra Vaterpolo klub “Novi Beograd”, čiji je Šapić jedan od osnivača.

Medju kandidatima za pozicije direktora, kako navodi taj portal, pominju se Aleksandar Janjić za “Javno stambeno”, Milan Vranić za “Beogradske toplane”, piše Nova.

Nekoliko kandidata za nove direktore javnih preduzeća dolazi iz Obrenovca, navodi taj portal, odakle je gradski menadžer Miroslav Čučković, a kandidati su direktor JKP “Obrenovac” Milan Marošanin i rukovodilac Sektora za održavanje zelenih površina u JKP “Obrenovac” Sladjana Bogdanović.

“Jedan od ključnih problema u ovoj kadrovskoj kombinatorici za Aleksandra Šapića predstavlja činjenica da su svi direktori koje želi da smeni u mandatu i izabrani su na konkursu. Zakon kaže da kad je direktor javnog preduzeća u mandatu on može biti smenjen samo iz razloga koji su propisani Zakonom o javnim preduzećima, članovi od 46 do 50. Zbog toga Šapić traži od SNS da izvrši pritisak na direktore da sami podnesu ostavke”, piše Nova.rs.

Još jedan od razloga zbog kojih će novi gradonačelnik Beograda tražiti da direktori koji ne podnesu ostavke budu smenjeni jeste isplata solidarne pomoći zaposlenima, koju, kako navodi Nova.rs, Šapić ne priznaje, odnosno jednokratna godišnja solidarna pomoć od 41.700 dinara koju Beograd daje na osnovu kolektivnih ugovora od 2018. godine.