NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana

Izvor: BETA

Foto naslovna: Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, viceguvernerka Dragana Stanić i generalni direktor Sektora za zastitu korisnika finansijskih usluga Goran Terzic (BETA/Miloš Miškov)

 

Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na konferenciji za novinare potvrdila da su se tom odlukom saglasile sve banke u Srbiji.

“Banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja”, rekla je Tabaković.

Istakla je da će time građani u narednih godinu dana, prema trenutnim procenama, ostvariti benefit na zbirnom nivou od sedam milijardi dinara.

Sve banaka u skladu sa dogovorom sa NBS obavezale su se da će ukinuti ili prilagoditi stvarnom trošku naknade za pojedine netipične usluge, kao što su promena pina na bankomatu, provera stanja na bankomatu, naplata neosnovanih reklamacija, trajna blokada kartice, deblokada kartice.

Izvršni odbor NBS danas je, kako je navela Tabaković, usvojio i odluku o platnom računu sa osnovnim platnim uslugama.

“Gradjanima će trošak biti 150 dinara mesečno za održavanje osnovnog dinarskog tekućeg računa, besplatno će moći da podižu gotovinu sa šaltera i bankomata svoje banke, a imaće besplatno i debitnu karticu”, kazala je Tabaković.

U okviru tog paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

Banke koje naplaćuju naloge putem mobilnog i elektronskog bankarstva, obračunavaće popust od 30 odsto u odnosu na visinu tih naknada i provizija.

Izvršni odbor NBS danas je usvojio dopunu Odluke o upravljanju rizicima banke, čime se obezbedjuje da centralna banka bude u primerenom vremenu obaveštena o planiranim izmenama tarifnika banaka, kako bi procenila da li je postupanje banaka odgovarajuće i da preduzme odgovarajuće mere.

Kako je saopštila NBS, od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u Srbiji koje imaju pakete računa za gradjane njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika (12 banaka je menjalo tarifnike, između ostalog, i u delu naknada za vođenje tekućih računa i dve banke su menjale tarifnike, ali ne u delu naknada za vođenje tekućih računa).

Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod tih banaka u odnosu na stanje na kraju 2020. godine prema procenama NBS povećana za 13 odsto.