Na desetom protestu ‘Srbija protiv nasilja’, građani pozvani da se okupe u utorak 11. jula ispred Specijalnog suda

Izvor: BETA, TAF

Naslovna fotografija:  BETA/Branislav Božić

Deseti beogradski protest “Srbija protiv nasilja” završen je ispred Policijske uprave za Grad Beograd, odakle su organizatori protesta pozvali na naredno okupljanje u utorak, 11. jula ispred Specijalnog suda, gde bi inspektor Dušan Mitić trebalo da nastavi svedočenje u slučaju Jovanjica.

Kako je ranije najavljeno, krajnje odredište protesta, održanog u subotu 8. jula, bila je Policijska uprava grada Beograda kako bi se iskazala podrška inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, zaslužnim za procesuiranje slučaja Jovanjica, imanja na kojem je nađena plantaža marihuane.

Pre početka šetnje voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred parlamenta, da je poruka protestnog skupa da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

“Poražavajuće je što mi građani moramo da stajemo u zaštitu policajaca, samo zato što žele da časno rade svoj posao. To je dužnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaštitili. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja”, rekao je Banjac.

Banjac je pozvao je građane da dodju u utorak 11. jula u 10 časova ispred Specijalnog suda da bi podržali inspektora Mitića koji nastavlja svedočenje u slučaju Jovanjica.

Deseti građanski protest “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 8.07.2023. (Foto: BETA/Emil Vas)

Na pominjanje imena ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića koji je svojom izjavom uvredio deo građana koji nemaju ili ne mogu da imaju decu, okupljeni ispred Doma Narodne skupštine su glasno negodovali i zviždali.

Aktivista iz Majdanpeka Vladimir Božić kazao je da su on i aktivisti prošle godine branili planinu Starica od miniranja kompanije “Ziđin”, ali da su doživeli da budu privedeni.

Kazao je da svi građani koji protestuju moraju biti spremni na žrtvu kakvu podnose aktivisti širom Srbije – uzbunjivači, profesori, studenti, novinari, kao i pojedinci “za koje niko nikada nije čuo”.

“Pretiće vam, vašim porodicama, to će raditi neki neljudi koji će se kasnije u svim spisima tužilaštva voditi kao NN lica”, rekao je Božić.

Po njegovim rečima, to je moguće izbeći ukoliko se svi građani ujedine, prevaziđu sve razlike i ukoliko zajedno deluju.

“Krenimo sa izvlačenjem korumpiranih pojedinaca ovog sistema, jednog po jednog na svetlost dana”, kazao je aktivista iz Majdanpeka.

Studentiknja Fakulteta političkih nauka Anđela Radosavljević govorila je o “targetiranju” studenta Pavla Cicvarića i njegove porodice od strane vlasti zbog njegovog obraćanja na protestu pre nekoliko nedelja.

“Oni su nas podsetili za šta se borimo, a to je da svako nasilje stane”, rekla je Radosavljević i dodala da svi koji govore sada, znaju na šta moraju da budu spremni.

Kazala je da mladi više nikada neće prihvatiti da moraju da ćute, da ne izlaze na izbore i da ne budu zainteresovani za politiku.

“Ja ne želim državu gde građani žive u strahu, gde nemaju slobodu govora, gde se oni koji se bore za bolju državu, nazivaju hijenama i lešinarima i gde, ukoliko hranite kuče, mače ili zlatnu ribicu, nemate pravo, treba da vas bude sramota po rečima jednog ministra. Zašto vi virite u tuđe dvorište, a ne bavite se svojim? Vaše dvorište bi trebalo biti ova zemlja i njeni građani”, rekla je studentkinja o ministru.

Navela je da reči ministra nisu pogrešno protumačene i da mu zbog toga što je izgovorio ne opraštaju.

Deseti građanski protest “Srbija protiv nasilja”, Beograd, 8.07.2023. (Foto: PrScreen BETA)

Protest protiv nasilja ispred RTS-a: Skandiranje ‘Vučiću odlazi’ i ‘Daćeš Gašića’

Posle govora ispred Skupštine, građani su se ka Policijskoj upravi uputili Takovskom ulicom. Transparente koji su predvodili kolonu nosili su studenti, a sa razglasa je emitovana i pesma “Računajte na nas”.

Kolona se nakratko zaustavila ispred zgrade Radio-Televizije Srbije a učesnici su glasno protestovali i skandirali “Ostavke, ostavke!”.

Na čelu kolone učesnici, mahom studenti, nosili su velike transparente “Srbija protiv nasilja” i “Studenti protiv nasilja” i skandirali “Vučiću odlazi!” i “Daćeš Gašića!”

Smenjivanje rukovodstva RTS-a i ostavka ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića su neki od zahteva protesta.

Podrška inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dejanu Mitiću

Učesnici protesta su ispred sedišta Policijske uprave za Grad Beograd, izrazili  solidarnost sa inspektorima Slobodanom Milenkovićem i Dejanom Mitićem čijom je zaslugom došlo do procesuiranja slučaja “Jovanjica”.

Na zidu zgrade Policijske uprave projektovane su velike slike ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su preko razglasa emitovane njihove izjave, najčešće Gašićeva u kojoj je objasnio svoju komunikaciju sa Predragom Koluvijom, optuženim kao vlasnikom plantaže marihuane Jovanijca.

Učesnici protesta su pozvani da uključe svetla mobilnih telefona, što su učinili u velikom broju uz poruku “Mi smo svetlo, oni su tama”.

Foto: BETA/Branislav Božić

Grupa studenata je neometano od policajaca nedaleko od zgrade postavila kutiju u kojoj je, kako su objasnili reporteru agencije Beta, “trava”, s natpisom “Pod zaštitom države” i “Jovanjica”.

Okupljeni su skandirali i “Kaća, Kaća!”, u znak podrške policijskoj službenici Katarini Petrović, a povremeno su uzvikivali i “Vučiću odlazi!” i “Dovoljno nas ima!”.

Deseti protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno preminulog čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje.

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija “Emocije” koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubijenih u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” početkom maja, a posle govora je emitovana svečana pesma “Vostani Serbie”.

Protesti “Srbija protiv nasilja” počeli su posle masovnih ubistava 3. i 4. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, gde je ubijeno ukupno 19 osoba.

Tehnički organizatori protesta su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Demokratska stranka, Narodna stranka, Moramo-Zajedno i Zeleno-levi klub, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Protesti su prošle nedelje održani u tridesetak gradova i opština širom Srbije.