MUP: Ubijeno osam učenika i učenica i radnik obezbeđenja u osnovnoj školi u Beogradu

Izvor: BETA, TAF

Naslovna fotografija: (BETA/Miloš Miškov)

Osmoro učenika i učenica i čuvar Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda ubijeni su danas u oružanom napadu jednog učenika sedmog razreda, potvrđeno je iz Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U napadu koji se dogodio oko 8.40 na času istorije učenik K.K. (13), koji je uhapšen, ubio je iz pištolja čuvara škole i osmoro učenika i učenica, a ranio još šest učenika i učenica i nastavnicu.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije javnosti su se obratili minister prosvete Branko Ružić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić na vanrednoj  konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom napada u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” . (Foto: BETA/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije/Slobodan Miljević)

Policija: Dečak imao spisak koga želi da ubije, zločin planirao mesec dana

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić izjavio je da je dečak K.K. planirao taj zločin mesec dana i da je imao spisak dece koju je planirao da ubije.

“Napravio je plan ulaza i izlaza u školu i odredio, kako je naveo, prioritetne mete. Skica izgleda kao iz video igrice, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe i u koja odeljenja”, rekao je Milić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Milić je rekao da dečak nije policiji saopštio šta je motiv njegovog zločina ali da je svesno izabrao 3. maj za datum izvršenja i učionicu za istoriju, jer se nalazi blizu ulaza u školu i jer je prvi čas imalo njegovo odeljenje.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić  (Foto: BETA/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije/Slobodan Miljević)

Načelnik je rekao da je K.K. imao dva pištolja čiji je vlasnik njegov otac, kao i četiri molotovljeva koktela, i da je odmah po ulasku u školu ubio čuvara, dežurnu učenicu i dve učenice koje su se tu zatekle.

Nakon toga je promenio okvire i otišao u kabinet istorije, gde je pucao na nastavnicu i drugu decu.

Posle toga je napustio školu i iz dvorišta pozvao dežurnu službu policije kojoj je saopštio šta je uradio.

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je, na konferenciji za novinare u zgradi Vlade, da je uhapšen i otac dečaka, za kojeg se sumnja da je pucao u školi, i da je za oba pištolja postojala dozvola.

“Otac je rekao da su pištolji bili u sefu sa šifrom zaključani, ali je dečak očito znao kako glasi”, rekao je Gašić.

On je naveo da je dečak trenirao pucanje u streljani.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić  i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Prema važećim zakonima u Srbiji deca do 14 godina starosti ne mogu biti krivično odgovorna, što znači da za učinjeno protivpravno delo ne mogu biti kažnjena, odnosno ne može im se izreći nijedna krivična sankcija, izjavio je advokat Vladimir Tupanjac za Agenciju Beta.

“Samim tim i vođenje krivičnog postupka postaje bespredmetno, što znači da im se ne može odrediti ni zadržavanje niti pritvor. Ostaje jedino građanskopravna odgovornost škole i eventualno roditelja dečaka za naknadu štete porodicama preminulih, kada se utvrde sve okolnosti samog slučaja”, naveo je Tupanjac.

On je dodao da bi, kada nadležni organi utvrde na koji način je dete došlo do oružja i kome oružje zaista pripada, mogla eventualno da postoji odgovornost onoga ko nije pravilno obezbedio oružje i na taj način ga učinio dostupnim detetu.

Roditelji ispred OŠ “Vladislav Ribnikar” nakon napada (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je Srbija postala deo sveta u kojem se “takve stvari” sve češće događaju.

“Evidentan je kancerogen i poguban uticaj interneta i video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti. Svima nam je jasno da je potreban krupan preokret i pooštravanje mera i sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja, kakav je, nažalost slučaj u nekim zapadnim društvima”, rekao je on.

Povređeni operisani u Kliničkom centru Srbije i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je od svih povređenih u najtežem stanju devojčica koja ima prostrelnu povredu glave, koja je operisana i da se lekari bore za njen život u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić na vanrednoj  konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom napada u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. (Foto: BETA/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije/Slobodan Miljević)

Nakon posete Urgentnom centru KCS, ministarka Grujičić izjavila je da je stanje dvoje dece, koja su povređena u pucnjavi u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, a smešteni su u Urgentnom centru, stabilno.

“Dvoje dece koje je ovde (u Urgentnom centru) je dobro, stabilni su, jesu to prostrelne rane, to su teške telesne povrede, ali su deca potpuno budna, svesna, sarađuju, nastavnica je još sedirana, ima kompleksne povrede karlice i trbuha, ona je stabilna. Leže jedno do drugoga, devojčica, pa dečko, pa nastavnica, čekaju trećeg dečaka koji je najteže povređen, još je u sali, od jutros, ima povrede vrata, kičme, grudnog koša”, rekla je Grujičić, a objavio portal N1.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin (Foto: BETA/Miloš Miškov)

VJT: Učenik nije krivično odgovoran, ocu određeno zadržavanje

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da Učenik sedmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar”, K.K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Oni su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog zločina, navedeno je u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.