Ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku: Lični i politički čin zbog tragedije u školi

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Ministar prosvete Branko Ružić (BETA/Miloš Miškov)

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je juče popodne neopozivu ostavku na funkciju ministra prosvete.

Ružić je ostavku podneo premijerki Ani Brnabić, a tekst ostavke je objavio na Fejsbuku.

Dodao je i da je upoznata sa činjenicom da je ostavku ponudio dana kada se dogodila tragedija u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

“Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi”, naveo je Branko Ružić.

Naveo je da u smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, u skladu sa članom 23 Zakona o vladi podnosi neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete.

Kazao je i da je to “jedina racionalna i časna odluka u ovim okolnostima”.

Naveo je da “u svetlu kataklizmične tragedije” koja je zadesila Srbiju i njene građanke i građane koristi priliku da “još jednom u neizrecivom bolu izrazi najdublje saučešće najmilijima postradalih”.

“Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši”, istakao je Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić ostavku je objavio i na svojim nalozima na Fejsbuku i Tviteru (Foto: PrScreen Twitter) 

Napisao je da oseća moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvali svima u obrazovnom sistemu “na veoma plodotvornoj saradnji”.

“Izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim kolegnicama i kolegama u Vladi Srbije, kao i predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju u borbi za bolju i uspešniju Srbiju”, naveo je Ružić.

Izrazio je nadu da, kako je kazao, “svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti” osećaju potrebu “da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi”, te, kako je dodao, “da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu”.

“Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspiranje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile”, naveo je on.

Napisao je i da je “Srbija  jedna jedina, alternativnu državu nemamo” i zato je, kako je naveo, moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima”.

Ostavku je podneo nekoliko dana nakon tragedije koja se desila u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gde je jedan učenik ubio osmoro dece i čuvara.