Mesec dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: BETA/Miloš Miškov

Danas se navršava mesec dana od kada je učenik sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu ušao sa pištoljem u tu školu i ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, a ranio još šest učenika i nastavnicu.

K.K. (13) je uhapšen, ali nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina i trenutno se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi.

Roditelji dečaka su uhapšeni, a tužilaštvo protiv oca sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, dok je protiv majke u toku predistražni postupak da bi se utvrdilo da li je izvršila krivično delo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

Otac se sumnjiči da je maloletnog K.K. vodio u streljanu, gde su zajedno vežbali pucanje, zbog čega je pokrenuta i provera tog streljačkog kluba.

Vlada Srbije osnovala je više radnih grupa kako bi đacima, roditeljima i nastavnicima pružila potrebnu psihološku podršku, a nedavno je donela odluku da školska godina u Srbiji bude završena ranije, 6. juna.

Savet roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar” izneo je više zahteva nakon masovnog ubistva u toj školi, a jedan od njih bio je da se školska godina ne završava ranije, već da se deci omogući fleksibilan pristup – da deca koja žele mogu da imaju nastavu, a da se drugima dozvoli da ne dolaze u školu, bez posledica po ocene.