Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena za 1. mart

Izvor: BETA, Beoinfo, TAF   

Naslovna fotografija: PrScr/Youtube-BETA

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, zakazana za 19. februar, odložena je za 1. mart, jer u sali Skupštine nije bilo dovoljno odbornika za rad.

Odbornik koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila, kao najstariji odbornik novog saziva Skupštine grada, na početku sednice je konstatovao da je u skupštinskoj sali 60 od ukupno 110 odbornika i dodao da će sednica „biti nastavljena 1. marta“.

„Pre početka sednice, šezdeset odbornika je pisanim putem prijavilo svoje prisustvo. U sali Skupštine nije bio prisutan potreban broj odbornika, kako to Poslovnik o radu Skupštine predviđa. Stručna služba Skupštine grada me je obavestila da u sali nema kvoruma za rad. S obzirom na to da je konstatovano da nije bilo kvoruma u sali Skupštine, kao predsedavajući sednici obavestio sam prisutne i javnost da odlažem nastavak rada konstitutivne sednice za petak, 1. mart 2024. godine”, izjavio je Toma Fila za Beoinfo.

Toma Fila, Skupština grada Beograda, 9. februar 2024. (Foto: PrScr/Beta)

U skupštinskoj sali su bili i odbornici liste „Srbija protiv nasilja” kao i koalicije NADA predvođeni Milošem Jovanovićem i Vojislavom Mihailovićem, prenosi Beta. Odbornici liste „Srbija protiv nasilja” nosili su transparente sa parolama „Beograd vas neće!“, „Pokrali ste izbore!“ i „Krađa neće proći!“

Odbornici liste „Mi – glas iz Naroda” nisu prisustvovali sednici a jedan od predstavnika te liste Branimir Nestorović je pre početka sednice izjavio je da bi novi izbori u Beogradu bili najbolji način za razrešenje krize. Naveo je da kada bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić govori o legalnoj ili legitimnoj većini, verovatno misli na dva „odbegla” odbornika liste „Mi – glas iz Naroda” koj su prekinuli komunikaciju sa ostalima sa liste odmah posle izbora.

„Bilo bi izvanredno da budu novi izbori, da ti ‘prebezi’ shvate da to nosi rizik, da ponekad može da bude bez koristi. Mi ostajemo ono što jesmo, novi izbori su uvek najbolji način da se razreše tenizije u društvu i da se vidi ko šta poseduje”, rekao je Nestorović.

On je ponovio da će održati obećanje i neće dati većinu ni vlasti ni opoziciji.

Predstavnici opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja” izrazili su zadovoljstvo zbog toga što nije održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda i najavili da će zajedno sa građanima učiniti sve da do toga ne dođe ni 1. marta.

Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović su, ispred koalicije „Srbija protiv nasilja” novinarima ponovili da su beogradski izbori pokradeni, za to su optužili vlast i zatražili novo glasanje pod novim uslovima.

Veselinović, čiji je Zeleno levi front deo koalicije „Srbija protiv nasilja” je rekao da ovo jeste pobeda opozicije i potvrda ispravnosti svega što je ta opoziciona koalicija radila.

On je izrazio zadovoljstvo što, „uprkos raznim špekulacijama” nije došlo do kupovine odbornika i preletanja na stranu vlasti.

„Ono što smo kao opozicija solidarno pokazali je da Beograd ne želi ovakvu vlast, ne želi SNS i SPS”, rekao je Veselinović.

Pozvao je građane da se pridruže opoziciji 1. marta, kako bi, kako je naveo, „sprečili prekrajanje izborne volje”.

Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović sa odbornicima Koalicije Srbija protiv nasilja (Foto: PrScr/Beta)

Obradović je rekao da beogradska skupština nije konstituisana, jer je, kako je naveo, očigledno da je vlast izgubila Beograd i da nemaju većinu.

„Izbori su pokradeni i moraju biti ponovljeni u demokratskim uslovima… ovo danas je velika pobeda opozicije”, kazao je Obradović.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice, pored izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika, bio je i izbor predsednika Skupštine, zamenika predsednika Skupštine grada Beograda i Predlog rešenja o postavljenju sekretara Skupštine i njegovog zamenika.

Skupštima grada Beograda broji 110 odbornika. Na lokalnim izborima u Beogradu SNS je osvojila 49 mandata, Srbija protiv nasilja 43 mandata, koalicija NADA sedam mandata, „Mi glas iz Naroda” Branimira Nestorovića šest i SPS pet mandata.

Srpska napredna stranka i Socijalistička parija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva mandata da bi nastavili da vrše vlast.