Konstituisana Skupština Srbije

Izvor: BETA, 

Foto naslovna: BETA/Miloš Miškov

Trinaesti saziv Skupštine Srbije konstituisan je verifikacijom svih 250 mandata narodnih poslanika i polaganjem poslaničke zakletve.

Prethodno je tročlana komisija utvrdila da je svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u skladu sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković koji je na početku čestitao izabranim poslanicima i poželeo im uspešan rad.

Kako je najavljeno, sutra će se birati predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, biće imenovan generalni sekretar, a zatim sledi izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

    Foto: BETA/Miloš Miškov

Za mesto predsednika skupštine kako je najavljeno biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić, Zoran Lutovac i Snežana Paunović dok se ostala imena za sada ne znaju.

U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve”, 38 sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS JS sa 31 poslanikom.

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista “Moramo” 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina Savezu vojvodjanskih Madjara je pripalo pet mandata, listi “Muftijin amanet” tri, Vojvodjanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.