Ivošević: Vučić je predsednik države, premijer i pravosudje, mada je po Ustavu engleska kraljica

Izvor: BETA

Foto naslovna: Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, (BETA/Miloš Miškov/DS)

 

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević upozorio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić “po Ustavu trebalo da se drži nadležnosti koje ima, a njih je samo osam i u njih ne spada ni da utvrdjuje ni da sprovodi politiku, a ipak sve to radi”.

“On je i šef države i predsednik vlade, ali je i cela vlada, a hteo bi da bude i pravosudje. Dakle, on vrši sve tri vlasti, a to ne može da radi  čovek čija su ovlašćenja bliska ovlašćenjima engleske kraljice”, rekao je Ivošević, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Ivošević je naveo da nije uobičajeno, a ne bi trebalo ni da bude, da se u sredstvima javnog informisanja optuženima omogućava da govore o onom što im se stavlja na teret.

“Time se narušava jednaka zaštita prava pred sudovima i drugim državnim organima, zajemčena članom 36. stav 1. Ustava. Takva bi praksa mogla biti i svojevrsni uticaj na pravosudne organe, pogotovo kada opruženi javno govori o onome o čemu nije hteo da se izjasni pred javnim tužiocem ili sudijom”, naglasio je Ivošević.

Na konstataciju da je u Poljskoj pravosudje zajedno sa gradjanima učestvovalo u javnim protestima, sa pitanjem da li bi to bilo izvodljivo i ovde, on je rekao da je “takvih protesta 90-ih godina prošlog veka bilo i ovde”, podsetivši da je u njima učestvovao sa članovima Upravnog odbora Društva sudija na čijem je čelu tada bio.

Kako je rekao, “zato smo svi mi i bili odstranjeni iz sudstva, da bi nakon demokratskih promena ponovo bili sudije”.

“Ali i kad bi protesta ponovo bili, oni se ne bi mogli smatrati bavljenjem politikom već suprotstavljanjem sudstva političkim pritiscima i uticajima”, rekao je Ivošević.