Grupa mladih aktivista iz Beograda na putu na „svelitijumski sabor” protiv projekta Jadar danas prolazi i kroz Obrenovac

Izvor: N1 Beograd, BETA,TAF

Naslovna fotografija: Nacionalna kampanja Marš sa Drine

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren već 2028. godine, najavljen je protest 28. juna, na Vidovdan, u Loznici. Organizatori su ga nazvali “svelitijumski sabor”, a tim povodom je desetak mladih aktivista krenulo peške sa železničke stanice Novi Beograd jutros oko 7 časova kako bi se pridružila protestu, piše N1. U Obrenovac stižu oko 18.00 sati na Trg Dr Zorana Đinđića.

Do cilja imaju 130 kilometara, a ekipa N1 sustigla ih je na izlazu kod Ade Ciganlije.

Plan je da idu kroz Obrenovac i Šabac i da pređu Cer i Tekeriš. Ideja je da do Vidovdana stignu u Gornje Nedeljice.

Aktivistima su se pridružii lider Pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović i članovi studentske inicijative STAV iz Novog Sada.

Izvor: Instagram Kreni-Promeni 

„Očekujemo da se građani ukljuće usput kako budemo prolazili kroz gradove. Teško je ljude informisati o akciji u ovakvoj medijskoj sceni“, rekao je jedan od učesnika iz organizacije Marš sa Drine Ivan Bjelić za N1.

On je izrazio nadu da će ljudi koji nisu deo šetnje barem automobilima doći u petak, 28. juna, u Gornje Nedeljice na protest protiv projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Aktivisti na ulasku u Umku (Foto: Marš sa Drine)

Agencija Beta javila je da su aktivisti nešto posle 12.30 stigli do Umke. U izjavi za Betu, Bjelić je rekao da je plan da potom neko vreme provedu u Obrenovcu, kao i da do sada nije bilo problema.

Kako je TAF-u rekao Ivan Bjelić aktivisti su krenuli prema Obrenovcu, a oko 18.00 će doći na Trg Dr Zorana Đinđića, odakle će peške nastaviti ka Šapcu i Gornjim Nedeljicama.

Staza kojom pešače, po rečima učesnika, je ona kojom su se kretali srpski vojnici u Prvom svetskom ratu.