Grbović (PSG): U trenutnim uslovima, izbori u Srbiji ne bi bili rešenje već bežanje od odgovornosti

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović (BETA/Amir Hamzagić)

Organizovanje novih izbora u postojećim uslovima u Srbiji ne bi bilo rešenje već bežanje od odgovornosti, izjavio je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

Uoči nastavka protesta “Srbija protiv nasilja”, Grbović je kazao da učesnici protesta nisu tražili od vlasti da raspiše vanredne izbore.

“Tražili smo reforme koje se tiču ovog društva, reforme medijske scene”, rekao je Grbović za televiziju N1.

Dodao je da formiranje prelazne Vlade, koju zahteva deo desno orijentisane opozicije, “nije nešto što su građani artikulisali kao zahtev protesta”.

“Ne znam da li će prelazna Vlada biti izlaz iz krize u nekom budućem trenutku, sada smo usmereni na ispunjavanje postojećih zahteva”, rekao je predsednik PSG.

Upitan kako gleda na najavu dolaska desno orijentisanih stranaka na protest ispred Skupštine Srbije, Grbović je kazao da su i oni “dobrodošli”.

“Ovo je i njihova zemlja, vi ne možete nikome da uskratite pravo da bude na protestu. Ali mislim da je štetno i kontraproduktivno da bilo ko zamagljuje ove zahteve, koji su jasno formulisani i imaju široku podršku među građanstvom, plasiranjem nekih novih zahteva i pokušajem da se miran i dostojanstven karakter ovih protesta transformiše”, naveo je Grbović.

Foto: BETA/Miloš Miškov

Nećemo u pregovore sa Vučićem, da se ispune zahtevi, pa izbori pod istim uslovima

U intervjuu za nedeljnik Vreme, Pavle Grbović je izjavio da se vlast jedino uzda da građani u protestu “Srbija protiv nasilja” neće izdržati i da će se “energija izduvati posle nekoliko protesta”, ali, kako je dodao, “čini mi se, međutim, da se to neće desiti”.Grbović: Nećemo u pregovore sa Vučićem, da se ispune zahtevi, pa izbori pod istim uslovima.

On je rekao, rekao da su stranke, koje su se potpisale kao organizatori skupa, to uradile da bi, “ukoliko bude nekih zakonskih konsekvenci, one te konsekvence snosile, što znači da “servisiramo potrebe i zahteve građana”.

“Vučić bi voleo da mi s njim krenemo u pregovore, ali mi to ne želimo. Ako smo na skupove izlazili pod istim meteorološkim uslovima, hoćemo i na izbore da izađemo pod istim uslovima”, naveo je Grbović.

Prema njegovim rečima, “a da bi se to desilo, neophodno je da se zahtevi ispune, te da protekne određeno vreme u normalnoj atmosferi, pa da se onda takmičimo”.

“Ne samo zato što će rezultati izbora tako biti drugačiji već zato što je potpuno nenormalno organizovati izbore u ovakvoj društvenoj krizi, sa ovako snažnim tenzijama”, naglasio je Grbović.