Gradonačelnik Beograda: Stari Savski most nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Stari Savski most, arhivska fotografija snimljena 28.04.2010. godine.  (BETA/Nenad Petrović/DS)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da stari Savski most “nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost”, kao i da ga ne zanima šta će biti s tim mostom posle uklanjanja.

Šapić je za RTS izjavio povodom odluke o rušenju tog mosta koju je usvojila Skupština Srbije da, što se tiče gradskih vlasti, “ne zna od koga zavisi” kakva će biti sudbina starog mosta ako bude uklonjen.

Šapić je rekao da je “način na koji su ministri u parlamentu argumentovano branili taj stav apsolutno ispravan”, i da ga ne zanima stari most, već novi čija se izgradnja planira na istom mestu.

Po njegovim rečima, izgradnjom novog mosta u Beogradu bi se za “14 posto smanjile gužve i za 12 posto zagadjenje vazduha”.

Gradonačelnik je rekao i da će novogodišnja rasveta trajati od 15. decembra do 15. januara u “užem, turističkom centru” Beograda i da će se voditi računa o štednji struje.

Mila Popović (SSP): Šapić nastavlja tradiciju prethodnika, ova vlast navikla da ruši

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd Mila Popović izjavila je da gradonačelnik Aleksandar Šapić nastavlja tradiciju svojih prethodnika i da je “to što ruše Beograd za ovu vlast postalo uobičajeno”.

Šapić “u svom naletu agresivnosti” ne shvata zašto su Beogradjani protiv rušenja Starog savskog mosta, iako je opštepoznato da se mostovi ruše samo u ratovima.

Popović je navela da gradjani čuvaju sećanje na herojstvo Miladina Zarića u Drugom svetskom ratu, koji je Stari savski most 1944. spasao od nemačkog miniranja i Beogradu ostavio simbol hrabrosti i žrtve na čuvanje budućim generacijama, a da je gradonačelnik “koji je nezakonito legalizovao svoju divlju gradnju” rešio da ruši Stari savski most i ne želi o njemu ni da priča.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd Mila Popović (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

“Tamo gde je stao Siniša Mali sa rušenjem, tamo gde je Goran Vesić veličao varvarstvo, sada nastavlja Aleksandar Šapić. Posle Savamale, SNS vlast piše istoriju Beograda kao prva vlast koja će srušiti neki most. Čak i da zanemari svu bitnost ovog mosta za Beograd, da li se gradonačelnik pita kolilo sati će gradjani putovati preko mostova u Beogradu, ako ovaj most sruše? Devet godina nisu uspeli da naprave nijedan most, a sada bi da ruše”, rekla je Popović.

Ona je istakla da kada bi ova vlast mislila o budućnosti Beograda, njenih stanovnika i njihovim potrebama, sagradila bi tri mosta kao što je učinio njihov prethodnik, a ne bi planirala rušenje.

“Jednom je samo jedan Beogradjanin (Zarić) stao u zaštitu mosta. Sada nas ima mnogo i to onih koji ne biraju da budu Vesić ili Šapić, nego žele da budu kao Zarić”, rekla je predsednica SSP Beograd.

Stari Savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara.

Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Po tvrdnjama opozicije, vlast namerava da sruši taj most  jer smeta luksuznom naselju “Beograd na vodi” koje se gradi u blizini.