Evropski zvaničnici, strani predstavnici izrazili šok i saučešće zbog tragedije u školi u Beogradu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Odavanje pošte stradalima u OŠ “Vladislav Ribnikar” (BETA/Miloš Miškov)

Evropski zvaničnici, predstavnici stranih ambasada i organizacija povodom tragedije u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu u kojoj je stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja uputili su saučešće porodicama i prijateljima žrtava.

Komesar EU za proširenje Oliver Varheji poručio je preko Tvitera da upćuje “duboke izraze saučešća porodicama i prijateljima žrtava i želi brzi oporavak povređenim”.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je da se sprovede puna istraga ovog tragičnog događaja.

“Duboko sam šokiran vestima o smrtonosnom oružanom napadu u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu. Duboko saučešće porodicama svih žrtava. Pozivam da se sprovede puna istraga ovog strašnog i smrtonosnog slučaja oružanog nasilja”, napisao je Bilčik u tviter poruci.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik (Foto: BETA/Milan Obradović/DS)

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je takođe da je šokirana i rastužena tragičnim vestima o smrtonosnom oružanom napadu u školi.

“Iskreno saučešće i moje misli su sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima nastavnicima i narodom Srbije u ovom vrlo teškom trenutku”, napisala je fon Kramon na Tviteru.

 

Komesar EU za proširenje Oliver Varheji (Foto: BETA/Miloš Miškov)

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS) izrazila je tugu zbog “užasnog zločina” u školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i uputila saučešće porodicama, bližnjim i prijateljima žrtava.

“Stravičan zloćin u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu pogađa nas sve i ispunjava nas dubokom tugom. Naša srca i misli su sa porodicama, bližnjim i prijateljima žrtava”, navodi OEBS u tviter poruci.

Britanska ambasada u Srbiji je takođe u Tviter poruci izrazila tugu i solidarnost sa porodicama nastradalih, a poruku je retvitovala ambasadorka Šan Makleod.

“Sa nevericom, tugom i velikom strepnjom pratimo vesti o dešavanjima u beogradskoj OŠ ‘Vladislav Ribnikar’. Naša iskrena solidarnost sa svim porodicama pogođenim ovim tragičnim događajem”, piše u tviter poruci britanske ambasade.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić napisala je da je “šokirana i rastužena” jutrošnjim oružanim napadom u beogradskoj školi i da su njene misli sa žrtvama i njihovim porodicama.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u oružanom napadu jednog trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda. Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.