DS: Šapić da podnese neopozivu ostavku zbog bahatog ponašanja

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić (BETA/Milan Obradović) 

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da podnese neopozivu ostavku zbog kako su naveli, bahatog ponašanja i pretvaranja gradskih institucija u “uslužni servis funkcionera Srpske napredne stranke na štetu gradjana Beograda”. 

DS je u saopštenju navela da je po preuzimanju dužnosti gradonačelnika, Šapić najavio uklanjanje nezakonito podignutih objekata, iako po navodima te stranke, “svi Beogradjani znaju da je gradonačelnik jedan od tih ‘investitora’ koji nelegalno grade”. 

“Čim je postao gradonačelnik, Aleksandar Šapić u junu dobija rešenje od opštine Novi Beograd o ozakonjenju objekta od 340m2 korisne površine, koji je bez ikakvih dozvola, nelegalno izgradio na Bežanijskoj kosi. Rešenje je doneto protivzakonito, jer se objekat ne nalazi na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. što je osnovni zakonski preduslov za legalizaciju”, naveli su iz DS.

Dodali su da je Gradska gradjevinska inspekcija 2021. naložila obustavu radova ali da je Šapić te radove “nastavio” kao i da je najnovijim rešenjem o legalizaciji, obustavljen i postupak protiv gradonačelnika Beograda. 

CLS: Vanredni izbori u Beogradu ako se utvrdi da gradonačelnik ima veze sa divljom gradnjom

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je danas da su vanredni gradski izbori u Beogradu “neminovnost” ukoliko se potvrde medijski navodi da je objekat u vlasništvu gradonačelnika Aleksandra Šapića nezakonito legalizovan.

Jovanović je za televiziju N1 rekao da je gradonačelnik Beograda “poslednja osoba koja sme da ima bilo kakve veze sa divljom gradnjom”.
“Ukoliko je gradonačelnik u toku 2021. godine na svom objektu bez gradjevinske dozvole vršio bilo kakve radove kojima je kvadratura uvećana, počinio je krivično delo, a ukoliko su takvi radovi protivzakonito ‘legalizovani’, radi se i o mogućem delu trgovine uticajem”, naveo je Jovanović a preneo CLS. 

Prethodno je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila da je Opština Novi Beograd legalizovala nelegalno dogradjeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se to dogodi.

Kako navodi taj portal, krajem jula, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi. Reč je o sedmosobnom stanu površine 340 kvadratnih metara.

“Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgradjeni objekti uopšte udju u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, piše u tekstu.