Dr Gordana Ilin: Ima beba iz Obrenovca koje su dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Izvor: TAF

Naslovna fotografija: TAF

Ukupan broj beba iz Obrenovca koje su dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) „Narodni front“ u Beogradu, znaće se tokom naredne nedelje rekla je dr Gordana Ilin, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja “Obrenovac”.

Utvrđivanje ukupnog broja je otežano jer je reč o novorođenčadi koja nemaju svoje zdravstvene knjižice, rekla je dr Ilin u izjavi za TAF, potvrđujući da su među bebama koje su u GAK „Narodni front” primile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine i bebe iz Obrenovca.

„Ima beba iz Obrenovca koje su dobile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine. Ja znam za blizance čija majka mi se odmah javila, kao i još neke majke. Ne znamo koliki je ukupan broj zato što nam nisu svi prijavljeni, a oni koji jesu nemaju svoje knjižice ni papire. Roditelji su obavešteni i zabrinuti. U toku sledeće nedelje sigurno ćemo znati ukupan broj”, kaže dr  Gordana Ilin.

Dom zdravlja Obrenovac (Foto: TAF)

Nakon što je ministarka zdravlja Srbije, Danica Grujičić, izjavila da je u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ u Beogradu, 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, GAK „Narodni front“ je objavio obaveštenje za roditelje.

U njemu se kaže da načelnica Odeljenja Neonatologije GAK „Narodni front“, prim. dr Tanja Lazić Mitrović obaveštava roditelje da „novorođena deca, otpuštena sa Klinike u periodu od 16.09.2022. do 19.10.2022. godine, nisu vakcinisana BSŽ vakcinom, kako je navedeno uz serijski broj u Listi za novorođenče”, te da će BSŽ vakcinacija, obavezna u prvoj godini života deteta, biti sprovedena u GAK „Narodni front“ prema rasporedu koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim danima.

Obaveštenje GAK Narodni front (Izvor: sajt GAK Narodni front)