Danas se navršava 20 godina od ubistva Zorana Đinđića

Izvor: BETA

Naslovna fotografija:  Premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić koji je  ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, na današnji dan pre dvadeset godina. (Arhivska fotografija snimljena 27.02.2003. godine, BETA/Nenad Petrović/MO)

U Beogradu je danas obeležena 20. godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položila je danas venac u dvorištu Vlade, na mestu na kom je Đinđić ubijen. Polaganju venca prisustvovali su ministri i članovi Vlade Srbije.

Foto: BETA/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Funkcioneri i aktivisti Demokratske stranke (DS) okupili su se kod Vukovog spomenika odakle su u krenuli ka Novom groblju gde su u Aleji zaslužnih građana položiti vence na Đinđićev grob.

Funkcioneri i aktivisti Demokratske stranke uputili su se od Vukovog spomenika ka Novom groblju, do groba Zorana Đinđića, da odaju počast pokojnom premijeru Srbije koji je ustreljen u atentatu pri ulasku u zgradu Vlade pre dvadeset godina. (Foto: BETA/Amir Hamzagić)

Vence su položili i udovica ubijenog premijera, Ružica Đinđić i alumnisti Fondacije “Dr Zoran Đinđić”.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji “Sablja” uhapsila više od 11.000 osoba, medju kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osudjeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđic koji je  ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, na današnji dan pre dvadeset godina.  (Arhivska fotografija snimljena 26.12.2002. godine. Foto: BETA/Milan Obradović/MO)

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Na tu funkciju biran je i jula 1998. i februara 2000. godine.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.