Čučković: Kopanje prve linije metroa u Beogradu počinje 2024.

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković i gradonačelnik Beograda Alkesandar Šapić (BETA/Amir Hamzagić)

Gradski menadžer Miroslav Čučković kazao je da će kopanje prve linije beogradskog metroa početi tokom 2024. Najavio je radove kako građevinska sezona i vremenske prilike budu dozvoljavale na autobuskoj stanici u Novom Beogradu, u Bloku 42, koji će stvoriti uslove za preseljenje saobraćajnog čvorišta dolaska autobusa, putnika i robe početkom 2024. godine.

On je za Insajder rekao da ga ne plaši tužba konzorcijuma turskih i srpskih preduzeća „Kentkart“ zbog raskida ugovora u vezi sa „Bus plusom”: „Tužba nas ne zanima i ne plaši“.

„S obzirom na prihod koji su prijavljivali u prethodnih 13 godina, videćete da je to daleko manji iznos od onog koji ljudi sada mesečno uplate kroz novi sistem javnog prevoza”, kazao je Miroslav Čučković.

Dodao je da je grad okrenut procesu koji će biti upotpunjen izgradnjom metroa, posle više decenija priče o tome.

„Svi željno očekujemo da sledeće godine krene kopanje prve linije”, naglasio je on.

Upitan da li će autobuske stanice na Novom Beogradu biti otvorena početkom 2024. odgovorio je da je uprava grada nasledila ugovore „koji su bili pod pritiskom promene cena zbog rata u Ukrajini, kovida…”

Prema njegovim rečima, zbog toga su gradilišta „morala da se reaktiviraju”, uz nove uslove.

„U bloku 42 ćemo, kako građevinska sezona i vremenske prilike budu dozvoljavale, stvoriti uslove da se saobraćajno čvorište dolaska autobusa, putnika i robe tu dešava”, kazao je Čučković.

Naveo je da neće, u punom kapacitetu, za tih nekoliko meseci, biti završena i stanična zgrada i prateći objekti, ali će, kako je dodao, moći da budu preseljeni autobusi i dolasci i odlasci.

Naglasio je radovi neće kasniti, jer je, kako je objasnio, „sve počelo pre nekoliko nedelja”, te podsetio da je za 20. oktobar zakazano otvaranje železničke stanice „Prokop”.

Upitan šta se dešava sa demontažom Savskog mosta i izgradnjom novog, što je bilo najavljeno za proleće, Čučković je odgovorio da je grad dopunio elaborat o preusmeravanju saobračaja novim projektom.

Prema njegovim rečima, to je tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara Despota Stefana.

„Na proleće 2024. počinju radovi i na mostu i na tunelu. Rok je dve godine od početka radova”, rekao je on.