Čekajući Godoa u Obrenovcu

Izvor: Istinomer

Foto naslovna: Jasmina Prodanović

Autor: Jasmina Prodanović

Život u Obrenovcu nije život. U najboljem slučaju reč je o imitaciji života. I to samo ako niste bili poplavljeni i u mogućnosti ste da živite u svom stanu, u retkim slučajevima u kući.
Ako ste bili poplavljeni, vi ne živite. Grčevito se borite da preživite.

Obrenovac 2014, posledice poplave (foto: Jasmina Prodanović)

Sami, ili uz pomoć prijatelja ili rodbine, ako mogu da vam pomognu. Bez pomoći države. Ona izgleda nije u stanju ni da oformi dovoljan broj komisija koje bi trebalo da izađu na teren i popišu i procene da li ste stvarno bili poplavljeni, koliko ste bili poplavljeni, da li vam je stan/kuća i dalje bezbedan za život i renoviranje ili je za rušenje.

Dok Beograđani, zajedno sa gradonačelnikom Malim, sanjaju svoj „Beograd na vodi“, rekonstruisanje ulice Vojvode Stepe i kružnog toka na Slaviji, Obrenovčani imaju noćne more i kod najmanjih padavina jer su bedemi oko Obrenovca uništeni i ne znaju da li će i kada Grad Beograd krenuti da ih popravlja i utvrđuje. Čemu sređivanje poplavljenih kuća i stanova, čemu zidanje i novih kuća, ako voda opet dođe, pitaju se. A doći će, sa prvim jesenjim kišama, ako bedemi ostanu ovako razvaljeni kakvi su danas.

Kako stvarno izgleda život u Obrenovcu, mesec i po dana nakon poplave?

Struje uglavnom ima, kada ne grmi, ali se kablovska televizija „izgubi“ i nema je „da se vrati“ po celu noć. A noći su ovde i dalje najgore. Fiksna telefonija radi samo u nekim delovima Obrenovca. Vode ima, ali nije za piće, kuvanje i ličnu higijenu – zove se tehnička. Flaširanu vodu iz donacija možete da dobijete od Crvenog krsta isključivo na dva punkta, smeštena na rubovima Obrenovca, oko dva kilometra udaljena od centra grada. Po gradu su postavljeni veliki kanisteri sa vodom na kojima piše „voda za piće“, u kojima je voda žućkaste boje. Ako ne možete da pešačite do Crvenog krsta, i nećete da pijete pomenutu žućkastu vodu, onda je kupujete. Pod uslovom da imate novac.

Obrenovac 2014, posledice poplave (foto: Jasmina Prodanović)

A novca je sve manje, jer su mnogi Obrenovčani ostali bez posla. A i hrana mora da se kupi, jer je Crveni krst Beograda odlučio da iako ste poplavljeni, ako imate više od osam hiljada dinara po članu domaćinstva, nemate pravo na pomoć u hrani iz donacija. Oni koji nisu poplavljeni (žive u zgradama na spratovima), a nemaju posao ili su zbog poplave ostali bez posla, samim tim i bez ikakvog izvora bilo kakvih prihoda, nisu ni uzeti u razmatranje Crvenog krsta.

Više hiljada Obrenovčana, preko noći, ostalo je bez posla. Preciznije, svi oni koji su radili i bili zaposleni u privatnom sektoru. Privatni sektor snalazi se kako zna i ume, bez pomoći države. Malobrojni, koji su u mogućnosti, pokušavaju sami ponovo da pokrenu posao. A izgubili su ako ne sve, onda skoro sve – mašine, opremu, inventar, lokale, robu u lokalima, robu u magacinima, kompletnu dokumentaciju. Hiljade i hiljade evra. Izgubili su i svoje sugrađane kupce. Ostali su im samo dugovi, krediti i neplaćeni porezi i računi. Mnogima od njih poplavljene su i kuće ili stanovi.

Obrenovac 2014, nivo vode (foto: P. Vukosavljević)

Obrenovčanima treba sve – hrana, odeća, obuća, sredstva za higijenu i dezinfekciju, nameštaj, bela tehnika, građevinski materijal, smeštaj, novac… Malo šta od toga dobijaju i nije im jasno gde nestadoše svi oni šleperi sa hranom i vodom iz donacija. Gde su onoliki milioni evra sakupljeni putem sms-a i od pomoći u novcu iz inostranstva?

Ogorčeni, razočarani, zabrinuti, sa dubokim uverenjem da su prepušteni sami sebi i lokalnoj vlasti koja ih umalo nije podavila. Ne razumeju ni lokalnu opoziciju, koja već godinu dana najavljuje da će smeniti lokalnu vlast, a sad više i ne dolazi na sednice lokalne skupštine. Verovatno smatra da njeni glasači nisu poplavljeni i da je voda ušla samo u kuće i stanove onih koji su glasali za koaliciju na vlasti.                                                                                                        

Na najjeftinije spinovanje im liči i to što su evakucija i spasavanje postali sinonimi. Jer evakuacija se, valjda, vrši pre nego što se nešto strašno desi. A kad se poplavi ceo grad, i kad ste prinuđeni da svoj dom napustite u čamcu ili preko krova uz pomoć helikoptera, pošto ste sa svih strana okruženi vodom, to nije evakuacija. To je spasavanje golog života.

Obrenovčani razumevanja imaju samo za svoje poplavljene sugrađane. I ništa im nije jasno. A kako vreme prolazi, shvataju da zapravo odbijaju da priznaju da im je sada, napokon, sve jasno. Kristalno.

I sve manje veruju da će im pomoć stvarno doći, posebno finansijska.
I krive sve – „od Čučka do Vučka“, kako reče jedan Obrenovčanin.
I čekaju. Odgovore na pitanja kojih je svakim danom sve više. Ko je kriv za potapanje celog Obrenovca? Kako je i zašto do toga došlo? Kada će stvarno dobiti vodu za piće? I da li će stvarno i tada biti ispravna za piće? Hoće li imati struje i grejanja ove zime? I da li će uopšte imati gde da se ogreju? Kada će im stići ta obećana pomoć u novcu, neophodna za obnavljanje poplavljenih domova? Gde su i šta rade ona tri narodna poslanika iz Obrenovca?
Građani čekaju. Pomoć od države. Koja ne stiže.

U međuvremenu pronalaze nova značenja slogana sa beogradskih bilborda:
„Beograd na vodi – Obrenovac pod vodom!“
„Slavimo Beograd – Plavimo Obrenovac!“
I opet čekaju.
Da ih gradonačelnik Beograda razuveri da nisu u pravu i da misli i na njih podjednako kao i na, recimo, stanovnike opštine Lazarevac.
Ili da im vrati pare od ekološke takse koju TENT plaća zbog zagađenja Obrenovca, a koju je Beograd prisvojio u celosti. Ili da im posveti makar onoliko pažnje, vremena i entuzijazma koliko je posvetio građanima Beograda koji su došli da vide maketu Beograda na vodi i da mu postave pitanja.

I Obrenovčani bi voleli da postave neka pitanja gradonačelniku Beograda i da dobiju bar neke odgovore. Makar to bio i odgovor na pitanje o Čokolinu i Medolinu iz humanitarne pomoći.
Već mesec i po dana. Obrenovčani se pitaju i čekaju….

Jasmina Prodanović
Obrenovčanka

 

Reakcija stranke Zeleni Srbija

„Iako se slažemo sa većinom onoga što je navedeno u tekstu Jasmine Prodanović „Čekajući Godoa u Obrenovcu“ smatramo da je pitanje „Gde su i šta rade ona tri narodna poslanika iz Obrenovca?“ neumesno.

Zeleni Srbije žele ovim putem da Vas upoznaju sa aktivnostima Narodnog poslanika i predsednika Zelenih Ivana Karića koji je rođen u Obrenovcu, čija je cela porodica iz Obrenovca i koji je tokom poplava sve vreme bio sa svojim komšijama i sugrađanima, odbijajući da se evakuiše. Te dane je takođe neumesno prepričavati, ali je važno da se istakne parlamentarni rad od poplava i sve akcije koje su Zeleni preduzeli, iako smo mlada i opoziciona stranka.

Narodni poslanik Ivan Karić je jedan od prvih poslanika koji je nakon poplava zatražio da se pronađu odgovorni, prvenstveno za nepravovremeno reagovanje i lošu spremnost, i 27.5. u danu za poslanička pitanja u Narodnoj skupštini postavio pitanje predsedniku Vlade Republike Srbije. Taj govor možete pronaći ovde: http://www.otvoreniparlament.rs/2014/05/27/544635/ 

U prilogu mail-a šaljemo Vam odgovor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koji je u pitanju takođe pomenut. Odgovor predsednika Vlade još uvek nismo primili.

Takođe, narodni poslanik Ivan Karić je poslao inicijativu Ministarstvima privrede i Ministarstvima finansija sa predlozima za pomoć građanima i privatnim firmama koje su praktično uništene u poplavama. Taj govor možete pronaći ovde: http://www.otvoreniparlament.rs/2014/06/12/547172/

Saopštenje povodom inicijative možete pronaći ovde: http://zelenisrbije.org/2014/06/zeleni-traze-finansijsku-pomoc-poplave/

U prilogu Vam šaljemo odgovor Ministra privrede.

Aktivno smo učestvovali u javnom slušanju o poplavama u Narodnoj skupštini koje je organizovao parlamentarni Odbor za zaštitu životne sredine, a čiji je zamenik predsednika Ivan Karić.

Sa stanjem u poplavljenim područjima smo upoznali Evropsku zelenu partiju i sve Zelene partije na Balkanu.

U svakom javnom nastupu Ivan Karić pomene poplavljena područja i probleme sa kojima se suočavaju svi oštećeni, a od kojih su veliki broj i naši članovi i članice.

Takođe već dve i po godine upozoravamo da se nakon gašenja Fonda za zaštitu životne sredine gubi trag ekološkom novcu i da iz tog razloga i Obrenovac ispašta. Poslednji govor možete pronaći ovde: https://www.youtube.com/watch?v=KFSWz7sMqNM 

Ovo je samo deo aktivnosti, i one ne znače da će Zeleni Srbije na ovome stati. Kao i u dosadašnjem radu, nastavićemo da se zalažemo svim demokratskim sredstvima za ozbiljniju politiku Srbije prema klimatskim promenama, za veće ekološke standarde i doslednu primenu istih, za odgovorne institucije i pravnu sigurnost, za poštovanje ljudskih prava i sloboda.“