Borel: Nema dogovora o tablicama, lideri Kosova i Srbije biće odgovorni za eskalaciju

Izvor: BETA

Foto naslovna: Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (BETA/European Council)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da dogovor izmedju Srbije i Kosova o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima nije postignut na današnjim pregovorima, ali da su se lideri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti saglasili da se razgovori nastave.

“Medjunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i dve strane će biti potpuno odgovorne za svaku eskalaciju na terenu”, rekao je Borel danas u Briselu nakon dve runde dijaloga lidera Srbije i Kosova uz posredovanje EU.

Kurti i Vučić su pozvani u Brisel nakon tenzija na severu Kosova krajem jula kada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je vlada Kosova odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.

Borel je istakao da su se dva lidera saglasila da se narednih dana nastave pregovori i dodao da on neće odustati.

“Današnji sastanak nije bio normalan, redovni sastanak. Sazvali smo sastanak jer se suočavamo sa veoma negativnim razvojem situacije na terenu i porastom tenzija na severu Kosova. Ovaj sastanak je bio o odgovornosti oba lidera da pronadju rešenja u dobroj veri za obezbede da mir i stabilnost prevladaju”, rekao je 

Borel je istakao da dok na tlu Ukrajine traje rat “nije vreme za porast tenzija, vreme je za pronalaženje rešenja i rešavanje dugo nerešenih pitanja”.

Svrha sastanka, dodao je, bila je da se situacija na terenu smiri.

“Mislim da su Vučić i Kurti razumeli da nema alternative dijalogu za rešavanje ovog problema, njihovi pogledi na to koji će status odnosa biti sigurno se razlikuje, ali su se dogovorili da se pregovori nastave kako bi se proces normalizacije ubrzao”, dodao je.

Odmah posle razgovora, predsednik Vučić je napustio zgradu u kojoj je održan sastanak ne obraćajući se medijima.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao je da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu i da će se u petak, 19. avgusta, obratiti javnosti.

“Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Aleksandar Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja”, rekao je Petković novinarima u Briselu.

U Briselu su od jutros održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka obe strane sa evropskim posrednicima.

Vučić je iz Brisela za nedelju, 21. avgust sazvao sastanak sa sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, preneli su mediji.

Na sastanak su pozvani predstavnici Srpske liste, srpski gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.