Borel: Beograd i Priština postigli dogovor, Vučić: Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće

Izvor: BETA

Foto naslovna:  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (BETA/European Council)

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell).

Borel je na Tviteru naveo da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU “postignut dogovor”.

“Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije, koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija o tome”, naveo je Borel.

Dodao je da je to “evropsko rešenje” i čestitao Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom liderstvu”, dodao je Borel.Foto: Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  (BETA/Miloš Miškov)

Lajčak: Zahvalan sam Eskobaru i američkoj diplomatiji na podršci dijalogu Beograda i Prištine

Nakon objave Žozepa Borela, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je zahvalan specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu Beograda i Prištine.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan i “američkoj diplomatiji na njihovom snažnnom angažmanu u podršci dijagolu koji posreduje Evropska unija”.Foto: Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar  (BETA/Miloš Miškov/EV)

Dogovor je pozdravila i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon (von Cramon), a ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode (Joern Rohde) ga je nazvao zaista dobrom vešću.

Fon Kramon je na svom Tviter nalogu napisala da se nada da će brza primena tog dogovora dovesti i do pronalaženja rešenja za registarske tablice.

“Lepo je čuti da je postignut dogovor pod vodjstvom EU, uz nedvosmislenu podršku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar)”, dodala je Viola fon Kramon.

“Nadamo se da će brza implementacija dovesti do pronalaženja rešenja za automobilske registarske tablice i približiti nas konačnom sporazumu o normalizaciji”, navodi se u njenoj objavi.

“Zaista dobre vesti. Više ovih vesti molim, na primer za energiju, registarske tablice”, napisao je ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode na društvenim mrežama.Foto: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  (BETA/Miloš Miškov)

Vučić: Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uspela da u dogovoru sa Prištinom izvuče najbolje moguće, navodeći da je taj dogovor usmeni.

Posle zajedničke vežbe pripadnika policije i vojske na poligonu Pasuljanske livade, Aleksandar Vučić je kazao novinarima da je sporazum prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta a Kosovo ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, usmeni jer je pismeni sporazum potpisan 2011. godine.

Prema njegovim rečima, od 2011. godine gradjani prelaze administrativnu liniju sa kosovskim dokumentima ali se uz njih izdavao papir, koji je sada ukinut.

“(Zbog te odluke) Nikome nije teže, svima je lakše”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je “uvek” spreman za sednicu Skupštine Srbije oko Kosova i Metohije ali da treba uskladiti sa obavezama.