Beograd danas obeležava 78. godišnjicu oslobodjenja u Drugom svetskom ratu

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Državnu ceremoniju polaganja venaca povodom godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, na Groblju oslobodilaca Beograda. (BETA/Milan Obradović)

U Beogradu se danas obeležava 78. godišnjica oslobodjenja grada u Drugom svetskom ratu, u znak sećanja na 20. oktobar 1944. godine kada su završene višednevne borbe u kojima je poginulo više hiljada pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.

Tim povodom Počasni vod od dvadestak  pitomaca Vojne akademije prodefilovao je od hotela “Moskva” na Terazijama do Trga republike, noseći zastave SR Srbije. 

Defile je pratila kolona koju su predvodili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, predstavnici Vojske Srbije i Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR), iza kojih se nalazio transparent “Prva proleterska narodno-oslobodilača udarna brigada”.

Obeležena godišnjica oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu (BETA/Miloš Miškov)

Defile, koji je održan u okviru manifestacije “Dani slobode” koja traje do 1. novembra, završen je na Trgu republike gde je postavljena bina, na kojoj su održani dramski i koncertni program. Na trgu su takodje postavljeni i paneli sa motivima prvog jugoslovenskog visokotiražnog stripa “Mirko i Slavko”, o dva dečaka, partizanska kurira.

Dvadesetog oktobra 1944. godine su završene višednevne borbe u kojima je poginulo više hiljada pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila. Beogradskom operacijom okončana je nemačka okupacija glavnog grada koja je trajala 1.287 dana, nakon čega je Beograd postao vojni, politički i administrativni centar nove, socijalističke Jugoslavije.

Prema različitim istorijskim izvorima, u borbama za Beograd poginulo je nešto manje od 3.000 boraca NOVJ i oko 1.000 crvenoarmejaca, dok je oko 14.500 vojnika ranjeno.

Nemačke snage imale su oko 15.000 poginulih i oko 9.000 zarobljenih.