Batut: Bivalentne vakcine protiv kovida dostupne od 26. decembra

Izvor: BETA

Naslovna fotografija: Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanovic Batut” u Beogradu (BETA/Miloš Miškov/DS)

Bivalentne vakcine protiv kovida 19, kompanije “Moderna”, od ponedeljka 26. decembra biće dostupne gradjanima Srbije na punktovima domova zdravlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi u objavi na njihovom sajtu, u toku je distribucija tih vakcina prema institutima i zavodima za javno zdravlje.

Bivalentna vakcina, kako su objasnili, bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj korona virusa.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina može se primeniti isključivo kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina ili starijih, odnosno kod osoba koje su ranije primile bar dve primarne doze vakcine.

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida 19, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se, kako se dodaje u saopštenju, naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osobama sa komorbiditetima, korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.