Advokat Živković: Banke u Srbiji od naknada i provizija imale veći prihod od rudnika zlata u Boru

Izvor: BETA

Foto naslovna: Miroslav Živković, advokat (BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

 

Advokat Advokatske komore Beograda Miroslav Živković izjavio je danas da su banke u Srbiji od naknada i provizija u prethodnoj godini imale veći prihod od onog koji Rudarski basen Bor ima od godišnjeg iskopavanja zlata.

“Radi se o enormnoj zaradi na poslovima koji nisu redovni koji se nazivaju ‘prevarno poslovanje’. U 2021. godini banke su zaradile 329 miliona. Poznato je da su u 2021. krenule u strašan pritisak, prvo medijski, a kasnije i na pravosudje. Prvo su izvršili pritisak na zakonodavnu vlast, ali su digli galamu zbog velikog udruženja gradjana i ujednačene prakse sudova da se usvajaju tužbeni zahtevi gradjana na uvrdjenje ništavnosti za naknade obrade troškova kredita”, rekao je on na konferenciji zanovinare u Medija centru u Beogradu.

Živković je rekao da su banke zagovarale stav da će, ukoliko dodje do realizacije naplate tužbenih zahteva, biti ugrožen bankarski sektor.

“Govorili su da ukoliko dodje do realizacije naplate tužbenih zahteva da će doći do ekonomske propasti zemlje, a sada vidimo nešto suprotno. Zaradili su 145 miliona više nego 2020. godine”, rekao je on.

Živković je naglasio da će tražiti hitnu intervenciju Narodne banke Srbije (NBS), jer poslednjih meseci banke poskupljuju ove naknade.

“Smatram da neko ko je zaradio ne bi trebalo da zaradjuje više, već bi trebalo da vrati u državni budžet, a NBS ima pravo da predlaže izmene zakona i da zabrani bankama da svojevoljno i bez povoda menjaju tarife na koje vi ne možete da utičete”, rekao je on.

Kao primer dao je elektronsko bankarstvo koje se nije naplaćivalo do sada.

“NBS može na to da utiče da ima instrumente da utiče na banke da smanji neke provizije i da ih ukine trajno”, istakao je Živković.

Rekao je da se grupa advokata sprema da se i zvanično obrati svim državnim institucijama (NBS, Vlada, Ministarstvo finansija, Skupština) sa predlogom izmena nekih zakona kako bi upozorili na ovaj problem.

“Činjenica je da banke ne posluju u skladu sa zakonom i da milione izdatih zahteva nisu ni u promilu ispoštovale. To ne sme da se dešava jer su banke privredna društva sa povećanom odgovornošću”, zaključio je Živković.