Batut: U Beogradu potvrđena dva slučaja malih boginja

Izvor: TAF

Autorka: Zorica Vojnović

Naslovna fotografija: Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanovic Batut” u Beogradu (BETA/Miloš Miškov/DS)

Krajem prošle nedelje potvrđene su male boginje (morbile) u Beogradu, kod bebe od četiri meseca i osobe stare 21 godinu. Porodičnu epidemiju prijavio je 20. februara Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, navodi se u zvaničnom saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (Batut).

Zaključno sa 20. februarom, na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 39 slučajeva malih boginja.

Na teritoriji Smedereva, od ukupno 35 registrovanih slučajeva, 34 su potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, dok je jedna osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Radi se o 21 nevakcinisanom detetu ispod dve godine, troje dece predškolskog uzrasta i 11 odraslih osoba nepoznatog ili nepotpunog vakcinalnog statusa.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila kod nevakcinisanog deteta uzrasta devet godina i kod osobe iz kontakta starosti 40 godina, jedanaest dana kasnije.

Epidemiološkinja Doma zdravlja Obrenovac dr Zorica Vasić, u izjavi za RTV MAG krajem januara, je naglasila važnost vakcinacije dece MMR vakcinom, jer je to način za sticanje zaštitnih antitela i „glavna preventivna mera” za sprečavanje pojave i širenja epidemije morbila. Dr Vasić je rekla da je po podacima o broju vakcinisane dece u Obrenovcu (MMR vakcinom) iz 2021. godine „obuhvat vakcinacijom posle prve doze 93%, revakcine pred školu 92%”, a da je cilj da „obuhvat bude 95%”.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece DZ Obrenovac (Foto: TAF)

U skladu sa procenom epidemiološke situacije na teritoriji Srbije, mere pooštrenog epidemiološkog nadzora nad malim boginjama sprovode se do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, saopštio je Batut.

Na teritoriji Republike Srbije mere su na snazi od 11.januara 2023. godine, a epidemija u Smederevu prijavljena je 12. januara, od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Za vreme trajanja pandemije, tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%. U toku je prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U epidemiji malih boginja tokom 2017. i 2018. godine registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.